Bugün, 29 Nisan 2024 Pazartesi

Bandırma'nın kavun ambarı Yeşilçomlu

Bandırma

Bandırma'ya bağlı Yeşilçomlu Mahallesi(eski köy), bölgenin kavun ambarı” olarak biliniyor.

Bandırma’ya bağlı Yeşilçomlu Mahallesi(eski köy), bölgenin “kavun ambarı” olarak biliniyor. İlçenin batısında yer alıp, Bandırma’ya 18 kilometre uzaklıktaki Yeşilçomlu’da yaklaşık 2 bin dönümlük alanda kavun yetiştiriliyor. Yetiştiricilerden Zeki Şen, Suat Turan, Arif Sağdıç ve Süleyman Özen, Beyaz Gönen Kavunu, Dalaman, Altınbaş, Kırkağaç, kış kavunu ve Muzo cinsi yetiştirdikleri kavunları başta İstanbul ve Eskişehir olmak üzere ülkemizin her yerine sattıklarını belirtirken, “Bilhassa Balıkesir Altınbaş Kavunu, en önemli markamızdır. Beyaz Gönen Kavunu’na ise Eskişehir ve İstanbul büyük ilgi gösteriyor” dediler. Kavunun kilosunun bu yıl 55-60 kuruş arasında satıldığını vurgulayan yetiştiriciler, “Bu yılki verim çok yüksek. Ancak ilaçladığımız halde önleyemediğimiz ‘Külleme’ hastalığı olmasa daha da yüksek verim alabilirdik” diye konuştular.
31 AĞUSTOS’TA KAVUN FESTİVALİ
150 hanede yaklaşık 700 kişinin yaşadığı Yeşilçomlu Mahallesi’nde bu yıl ilk kez “Kavun Festivali” de düzenlenecek. Muhtarlığını Mustafa Can Toros’un yaptığı mahallenin muhtarlık heyeti üyelerinden Cemal Kavanoz, 31 Ağustos 2014’te gerçekleşecek olan festival ile ilgili olarak şu değerlendirmede bulundu:
“Tarihi yaklaşık 600 yıla dayanan bir manav köyüyüz. Aksakal beldesinin kurulduğu 1952 yılına dek beldeydik. Sonra Aksakal’a bağlandık. Geçimimizin çok önemli bölümünü kavunculuk oluşturuyor. Bu yıl başlatıp, bundan sonra geleneksel duruma getireceğimiz festivaldeki amacımız, kavunumuzu tüm Türkiye’ye daha iyi tanıtmak, pazarımızı genişletmek ve müşteri potansiyelimizi arttırmaktır.”
Hâlen günde 30-40 römork kavunun çeşitli kentlere gönderildiği Yeşilçomlu’da hasat ve satışların sürdürüldüğünü vurgulayan Kavanoz, “Ülkemizin en eski kavun pazarları arasında Yeşilçomlu yer almaktadır” dedi.
Yeşilçomlu Mahallesi’nde kavunun yanı sıra nohut, ayçiçeği, bğday, arpa ve kanola ekimi de gerçekleştiriliyor.
Haber : Önder Balıkçı



  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 15.4 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 15 ° / 10.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı